DE BOERDERIJ


 Tussen de historische steden IJsselstein en Montfoort ligt de polder Neder-Oudland. Deze polder, die al is terug te vinden op tekeningen uit de veertiende eeuw, ligt tussen de rivier de Hollandse IJssel en de Achtersloot. Een prachtige omgeving net onder de rook van Utrecht. 

 

Eind achttiende eeuw werd daar de karakteristieke boerderij 't Groenewoud gebouwd die zijn naam te danken heeft aan de groenrijke omgeving in diezelfde tijd.

 

Twee generaties lang werd de vee- en varkenshouderij vol passie voortgezet en overgedragen aan de volgende generatie. Nadat twee generaties de veehouderij en akkerbouw met passie hadden voortgezet besloten wij, Jochem en Gerline Lekkerkerker, in 2010 het roer om te gooien.

 

Tijdens een bezoek aan familie in Canada kwamen we in aanraking met de robuuste vleeskoe Aberdeen Angus, beter bekend als de Black Angus. We werden direct verliefd op deze statige koe en besloten om over te gaan van de traditionele melkkoe naar dit prachtige ras.

 

Vandaag de dag graast er een koppel van ruim 80 dieren op de uiterwaarden van de Hollandse IJssel. We streven ernaar om de koeien zo lang mogelijk buiten te laten grazen. Dit draagt bij aan een gezonde bodem en biodiversiteit. Onze koeien worden grasgevoerd en dat zorgt voor smakelijker en gezonder vlees. Het vlees bevat daardoor meer omega-3 vetzuren en vitamine E.

 

Wanneer het weer het toelaat gaan de koeien in het voorjaar naar buiten en worden ze pas aan het eind van de herfst naar binnen gehaald.

 

Gedurende de winter verblijven de koeien in een zogeheten potstal. Dit houdt in dat iedere dag een nieuwe laag stro wordt aangebracht bovenop de oude laag stro. Op deze manier wordt de mest 'opgepot' maar heeft de koe altijd een schone ondergrond ter beschikking. Het voordeel van de potstal is de maximale bewegingsvrijheid van de koeien waardoor het niet nodig is om moeder en kalf van elkaar te scheiden.

 

We vinden het belangrijk dat onze koeien met zorg en liefde worden behandeld. Niet alleen de tijd bij ons op de boerderij, maar ook op het moment van de slacht. Dit wordt gedaan door een zorgvuldig geselecteerde partner waardoor, de koe op dezelfde wijze wordt verzorgd als  bij ons op de boerderij. Uiteindelijk zal dit alles moeten bijdragen aan het gewenste resultaat: 100% kwaliteitsvlees. Benieuwd naar het vlees van onze koeien? Bekijk dan ons aanbod in de webshop. 

 

Om onze 'droomboerderij' compleet te maken namen we het besluit om een oude schuur volledig te renoveren en om te bouwen tot Bed and Breakfast. Het hele jaar door ontvangen wij gasten vanuit de hele wereld. De ruim opgezette appartementen met hun karakteristieke uitstraling bieden onze gasten de rust in het unieke polderlandschap. Benieuwd geworden naar onze B&B? Bekijk hier de appartementen

 

 

We kijken er naar uit u te verwelkomen op onze boerderij.